ALACAK DAVASINI ISLAHLA İTİRAZIN İPTALİ DAVASINA ÇEVİRMEK MÜMKÜNDÜR.

KARAMERCAN HUKUK Bürosu internet sitesinde yayınlanan tüm içerik telif yasaları ve Türk Patent Enstitüsü kapsamında koruma altındadır. KARAMERCAN HUKUK Bürosu internet sitesinde paylaşılan Yargıtay Kararları’nın kullanımından doğabilecek zararlar için KARAMERCAN HUKUK Bürosu hiçbir sorumluluk kabul etmez. www.karamercanhukuk.com/blog_yargitay.php internet adresinde paylaşılan Yargıtay Kararları’nın link verilmeden bir başka anlatımla www.karamercanhukuk.com internet adresinden alındığı belirtilmeksizin kopyalanması, paylaşılması ve kullanılması YASAKTIR. KARAMERCAN HUKUK Bürosu internet sitesini ziyaret etmekle, yukarıda belirtilen kullanım şartlarını kabul etmiş sayılırsınız.


13 Ara
2019

Yazdır

TÜRK MİLLETİ ADINA

T.C.
YARGITAY
4. Hukuk Dairesi

ESAS NO       : 2016/16749
KARAR NO    : 2019/978

Y A R G I T A Y   İ L A M I

MAHKEMESİ          : Çal Asliye Hukuk Mahkemesi
TARİHİ                    : 14/04/2016
NUMARASI             : 2015/39 - 2016/82
DAVACI                   : M.Ş. vekili Avukat A.H. 
DAVALI                   : H.B. vekili Avukat T.A.

Davacı Musa Ş. vekili Avukat A.H. tarafından, davalı Hasan B. aleyhine 25/02/2015 gününde verilen dilekçe ile ürün zararı nedeni ile maddi tazminat istenmesi üzerine mahkemece yapılan yargılama sonunda; davanın kabulüne dair verilen 14/04/2016 günlü kararın Yargıtayca duruşmalı olarak incelenmesi davalı vekili tarafından süresi içinde istenilmekle temyiz dilekçesinin kabulüne ve miktar itibariyle duruşma isteminin reddine karar verildikten sonra tetkik hakimi tarafından hazırlanan rapor ile dosya içerisindeki kağıtlar incelenerek gereği görüşüldü. 

Dava; ürün zararı nedeni ile maddi tazminat istemine ilişkindir. Mahkemece davanın kabulüne karar verilmiş; hüküm, davalı vekili tarafından temyiz edilmiştir. 

Davacı vekili; davalının ekili tarlasını suladığı sırada suyu fazla kaçırması nedeni ile müvekkilinin tarlasını su basarak ekili ayçiçeği ürününe zarar verdiğini belirterek maddi zararın tazmini isteminde bulunmuştur.

Davalı vekili; davanın reddine karar verilmesi gerektiğini savunmuştur.

Mahkemece, davalının taşınmazını suladığı sırada sulamada kullandığı suyu fazla kaçırması sonucu davacının ektiği ürünlerde zarar meydana geldiği, buna ilişkin olarak Çal Sulh Hukuk Mahkemesinin 201./6 değişik iş sayılı dosyasında tespit yapıldığı ve zararın saptandığı gerekçesiyle davanın kabulüne karar verilmiştir.

Dosyanın incelemesinde; davacı vekilinin talebini alacak davası olarak nitelendirdiği, yargılama sırasında ıslah etmek suretiyle davasını itirazın iptali olarak değiştirdiği, ön inceleme duruşmasında ise davaya itirazın ipali davası olarak devam edilmesi yönünde ara karar kurulduğu anlaşılmıştır.

Şu durumda; ıslah edilen şekli ile davanın değerlendirilerek sonuçlandırılması gerekirken dava dilekçesinde belirtildiği şekilde alacak davası olarak hüküm kurulması doğru değildir. Kararın bu nedenle bozulması gerekir. 

SONUÇ : Temyiz edilen kararın yukarıda gösterilen nedenlerle BOZULMASINA, bozma nedenine göre davalının temyiz itirazlarının bu aşamada incelenmesine yer olmadığına ve peşin alınan harcın istek halinde geri verilmesine 25/02/2019 gününde oy birliğiyle karar verildi.

Başkan                     Üye                   Üye                    Üye                   Üye
S.Demircioğlu          N.Taş                S.Arslan            Y.Yılmaz           S.Küçük