İTİRAZ DİLEKÇESİNDE HACZİN YERİNE GETİRİLEMEYECEĞİ KALIN PUNTOLARLA YAZILDIĞINDAN HATADAN SÖZ ETMEK MÜMKÜN DEĞİLDİR.

KARAMERCAN HUKUK Bürosu internet sitesinde yayınlanan tüm içerik telif yasaları ve Türk Patent Enstitüsü kapsamında koruma altındadır. KARAMERCAN HUKUK Bürosu internet sitesinde paylaşılan Yargıtay Kararları’nın kullanımından doğabilecek zararlar için KARAMERCAN HUKUK Bürosu hiçbir sorumluluk kabul etmez. www.karamercanhukuk.com/blog_yargitay.php internet adresinde paylaşılan Yargıtay Kararları’nın link verilmeden bir başka anlatımla www.karamercanhukuk.com internet adresinden alındığı belirtilmeksizin kopyalanması, paylaşılması ve kullanılması YASAKTIR. KARAMERCAN HUKUK Bürosu internet sitesini ziyaret etmekle, yukarıda belirtilen kullanım şartlarını kabul etmiş sayılırsınız.


01 Eki
2021

Yazdır

T.C.
YARGITAY
12. Hukuk Dairesi

ESAS NO       : 2021/1509
KARAR NO    : 2021/5709

T Ü R K  M İ L L E T İ  A D I N A

Y A R G I T A Y   İ L A M I

İNCELENEN KARARIN
MAHKEMESİ          :
 Bursa Bölge Adliye Mahkemesi 6. Hukuk Dairesi
TARİHİ                    : 25/11/2020
NUMARASI            : 2020/1676 - 2020/2102
DAVACI                  : 3. Şahıs :  Ç. Mobilya İmalatı - Mobilya Pazarlama - Orman Ürünleri -
                                  İnşaat - Otomotiv - Turizm - Petrol Ürünleri - Dayanıklı Tüketim Ürünleri -
                                  Gıda Maddeleri İhracatı- İthalatı Ticaret Ve Sanayi Limited Şirketi
DAVALI                   : Alacaklı :  F.Ö.

Yukarıda tarih ve numarası yazılı Bölge Adliye Mahkemesince verilen kararın müddeti içinde temyizen tetkiki alacaklı tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya daireye gönderilmiş olup, dava dosyası için Tetkik Hakimi Şeyma Başkan Kocaman tarafından düzenlenen rapor dinlendikten ve dosya içerisindeki tüm belgeler okunup incelendikten sonra işin gereği görüşülüp düşünüldü:

Davacı 3. şahıs şirket vekili, şirket adresine takip dosyasından birinci haciz ihbarnamesinin gönderildiğini, borçlulardan Nuri A.'nın şirket nezdindeki alacağı üzerine haciz konulduğunu, haciz ihbarnamesine karşı süresinde itiraz ettiklerini ancak sehven maddi hata sonucu itiraz dilekçesinde diğer borçlunun adının yazıldığını, yaptıkları itiraza rağmen alacaklı tarafından müvekkili şirkete ikinci haciz ihbarnamesinin gönderilmesi talebinde bulunulduğunu, icra müdürlüğü tarafından talebin reddine karar verilmiş olmasına rağmen ikinci haciz ihbarnamesinin gönderildiğini ve ikinci haciz ihbarnamesine de süresi içinde itiraz edildiğini ancak sehven yine diğer borçlunun adının yazıldığını, bu hatanın fark edilmesi üzerine icra dosyasına açıklama yapılarak itiraz edildiğini, icra müdürlüğünce karar verme yetkisinin müdürlüğe ait olmadığı ve yargılamayı gerektirdiği gerekçesi ile reddedildiğini, mahkemeden üçüncü haciz ihbarnamesi gönderilmemesi için ihtiyati tedbir kararı verilerek memur tarafından yapılan 12/06/2019 tarihli memur muamelesinin iptaline, birinci haciz ihbarnamesine karşı yapılan itirazın usul ve yasaya uygun olduğunun ve süresinde yapıldığının kabulüne, ikinci haciz ihbarnamesinin geçersizliğine, alacaklı tarafından talep edilmesi halinde müvekkiline üçüncü haciz ihbarnamesi gönderilmesi talebinin reddine karar verilmesini talep ve dava etmiştir.

Mahkemece yapılan yargılama neticesinde; haciz ihbarnamesine karşı sunulan itiraz dilekçesinde; icra müdürlüğü, dosya numarası, alacaklı ismi, borç miktarı ve tebliğ tarihi kısımlarının aynı olduğu ve en önemlisi davacıya gönderilmiş olan başkaca hiçbir haciz ihbarnamesinin olmadığı göz önünde bulundurulduğunda somut olayda maddi hata söz konusu olduğu ve kabul edilebilir bir yanılgıya dayandığının tespit edildiğinden bahisle şikayetin kabulüne haciz ihbarnamelerinin iptaline karar verildiği, Bölge Adliye Mahkemesince de alacaklının istinaf başvurusunun oy çokluğu ile esastan reddine karar verildiği anlaşılmaktadır.

Somut olayda şikayet eden 3. şahıs tarafından icra dosyasına sunulan haciz ihbarnamesine itiraz dilekçesinde; takip borçlularından Nuri A.'ya yönelik hiçbir ifadeye rastlanılmadığı, dosyanın diğer borçlusu A. Mobilya... Ltd. Şti.'nin hiçbir hak, mal ve alacağının şirketleri nezdinde bulunmadığı ve haciz talebinin yerine getirilemeyeceği kalın puntolarla yazılmış olduğu görülmekle hata ve yanlışlıktan söz etmek hukuken mümkün olmayıp yorum yoluyla bu sonuca varılamaz.

Öte yandan icra müdürlüğünce Nuri A. yönünden ikinci haciz ihbarnamesinin çıkarılmasına dair talep başta reddedilmiş, sonra kabul edilmiş olsa da; kanunun açık hükmüne aykırı davranışından dolayı icra müdürlüğü kararından rücu edebilir. İcra müdürlüğünün ilk kararından rücu ederek ikinci haciz ihbarnamesi düzenlemesi hukuka uygun olup mahkemece şikayetin reddine karar verilmesi gerekirken yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz olup bozmayı gerektirmiştir.

SONUÇ : Alacaklının temyiz itirazlarının kabulü ile yukarıda yazılı nedenlerle 5311 sayılı Kanun ile değişik İİK'nin 364/2. maddesinin göndermesiyle uygulanması gereken 6100 sayılı HMK'nin 373/1. maddesi uyarınca, Bursa Bölge Adliye Mahkemesi 6. Hukuk Dairesinin 25/11/2020 tarih ve 2020/1676 E. - 2020/2102 K. sayılı kararının KALDIRILMASINA, Bursa 8. İcra Hukuk Mahkemesi’nin 24/06/2020 tarih ve 2020/20 E. - 2020/307 K. sayılı kararının BOZULMASINA, dosyanın kararı veren İlk Derece Mahkemesine, kararın bir örneğinin de Bölge Adliye Mahkemesi'ne gönderilmesine, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 31/05/2021 gününde oy birliğiyle karar verildi.

Başkan           Üye               Üye               Üye             Üye
A. TUNCAL    G. HEYBET   S. MUTTA     İ. YAVUZ     A. AYAN