MİRASÇILIK BELGESİNİN İPTALİ HÜKMÜNDE MİRASI REDDEDEN MİRASÇI OLARAK GÖSTERİLMELİ VE PAYININ KİME KALACAĞI DA BELİRTİLMELİDİR.

KARAMERCAN HUKUK Bürosu internet sitesinde yayınlanan tüm içerik telif yasaları ve Türk Patent Enstitüsü kapsamında koruma altındadır. KARAMERCAN HUKUK Bürosu internet sitesinde paylaşılan Yargıtay Kararları’nın kullanımından doğabilecek zararlar için KARAMERCAN HUKUK Bürosu hiçbir sorumluluk kabul etmez. www.karamercanhukuk.com/blog_yargitay.php internet adresinde paylaşılan Yargıtay Kararları’nın link verilmeden bir başka anlatımla www.karamercanhukuk.com internet adresinden alındığı belirtilmeksizin kopyalanması, paylaşılması ve kullanılması YASAKTIR. KARAMERCAN HUKUK Bürosu internet sitesini ziyaret etmekle, yukarıda belirtilen kullanım şartlarını kabul etmiş sayılırsınız.


09 Ock
2022

Yazdır

T.C.
YARGITAY
7. Hukuk Dairesi

ESAS NO       : 2021/100
KARAR NO    : 2021/339

T Ü R K  M İ L L E T İ  A D I N A

Y A R G I T A Y   İ L A M I

MAHKEMESİ           : Adana Bölge Adliye Mahkemesi 5. Hukuk Dairesi
TARİHİ                     : 23/01/2019
NUMARASI             : 2018/844 - 2019/98
DAVACI                   : H.A.
DAVALILAR            : C.A. vd.
İLK DERECE
MAHKEMESİ          :
İskenderun 2. Asliye Hukuk Mahkemesi
TARİHİ                    : 23/01/2018
NUMARASI            : 2017/115 - 2018/24

Davacı vekili tarafından, davalılar aleyhine 20/03/2017 tarihinde verilen dilekçeyle mirasçılık belgesinin iptali talep edilmesi üzerine yapılan duruşma sonunda davanın kabulüne dair verilen 23/01/2018 tarihli hükmün istinaf yoluyla incelenmesi bir kısım davalılar vekili tarafından talep edilmiştir. Adana Bölge Adliye Mahkemesi 5. Hukuk Dairesince istinaf talebinin esastan reddine dair verilen kararın bir kısım davalılar vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine süresinde olduğu anlaşılan temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra dosya ve içeriğindeki tüm kağıtlar incelenerek gereği düşünüldü.

KARAR

Dava, mirasçılık belgesinin iptali istemine ilişkindir.

Davacı vekili, muris Tahsin A.’ın 15.08.2016 tarihinde bekar ve çocuksuz olarak vefat ettiğini, murisin vefatı üzerine davacının İskenderun 2. Sulh Hukuk Mahkemesinin 2016/8.9 Esas dosyası ile mirası reddettiğini, buna rağmen İskenderun 2. Sulh Hukuk Mahkemesinin 2016/8.5 Esas, 2016/7.9 Karar sayılı ilamı ile mirasçı olarak gösterildiğini, İskenderun 1. Sulh Hukuk Mahkemesinin 2016/8.5 Esas, 2016/7.9 Karar sayılı mirasçılık belgesinin iptalini dava ve talep etmiştir.

İlk derece mahkemesince, İskenderun 1. Sulh Hukuk Mahkemesinin 29/09/2016 tarih ve 2016/8.5 Esas, 2016/7.9 Karar sayılı mirasçılık belgesinin iptaliyle murisin mirasçılarının ve miras paylarının belirlenmesine karar verilmiştir.

Bir kısım davalılar vekilinin istinaf başvurusu üzerine Adana Bölge Adliye Mahkemesi 5. Hukuk Dairesince, ilk derece mahkemesi kararının usul ve esas yönünden hukuka uygun olduğu gerekçe gösterilerek istinaf başvurusunun, 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanununun 353/1-b/1. maddesi gereğince esastan reddine karar verilmiştir.

Hüküm, bir kısım davalılar vekili tarafından temyiz edilmiştir.

İskenderun 2. Sulh Hukuk Mahkemesinin 16/02/2017 tarih ve 2016/8.9 Esas, 2017/8. Karar sayılı dosyasının incelenmesinde; Hüseyin A.’ın muris Tahsin A.'ın mirasını kayıtsız şartsız reddolunduğunun tespitine karar verildiği ve hükmün 20/04/2017 tarihinde kesinleştiği anlaşılmıştır.

İskenderun 1. Sulh Hukuk Mahkemesinin 2016/8.5 Esas, 2016/7.9 Karar sayılı dosyasının incelenmesinde ise, muris Tahsin A.'ın mirası 16 pay kabul edilerek; 8 payın Ganime İ.'a, 1 payın Cüneyt A.'a, 1 payın Hüseyin A.'a, 1 payın Muhsin A.'a, 1 payın Hasan A.'a, 1 payın Nazlı Y.'a, 1 payın Vesile G.’e, 1 payın Güzide T.'ya, 1 payın ise Hüsniye A.'ya aidiyetine ve verasetin bu şekilde sübutuna karar verildiği görülmüştür.

TMK'nın 612. maddesi “En yakın yasal mirasçıların tamamı tarafından reddolunan miras, Sulh Mahkemesince iflas hükümlerine göre tasfiye edilir. Tasfiye sonunda arta kalan değerler, mirası reddetmemişler gibi hak sahiplerine verilir.” hükmünü düzenlemiştir.

Mirastan çıkarma ve yoksunluk sebeplerinin gerçekleşmesi ya da mirasın reddi veya mirastan feragat edilmiş olması ilgili kişinin mirasçılık belgesinde mirasçı olarak gösterilmesine ve kendisine mirastan pay verilmesine engel bir neden değildir.

Somut olaya gelince; İskenderun 2. Sulh Hukuk Mahkemesinin 16/02/2017 tarih ve 2016/8.9 Esas, 2017/8. Karar sayılı dava dosyasında mirasçı olarak gösterilen davacı Hüseyin A.’ın mirası reddetmesi nedeniyle, iptale ilişkin kararda ret yokmuş gibi tüm mirasçıların gösterilmesi, sonrasında ret durumuna işaret edilmesi ancak mirasın reddi nedeni ile miras payının kime kalacağının da belirtilmesi gerekmektedir.

O halde, mirasçılık belgesinin iptali üzerine yeniden verilecek mirasçılık belgesinde irs ilişkisinin kesilmemesi amacı ile muris Tahsin A.’ın mirasını reddeden Hüseyin A.’ın mirasçı olarak gösterilmesi, mirasın reddi nedeniyle miras payının kime kalacağının payları da gösterilmek sureti belirlenmesi gerekirken yazılı olduğu şekilde davanın kabulüne karar verilmesi doğru görülmemiş; bu nedenle hükmün bozulması gerekmiştir.

SONUÇ : Yukarıda açıklanan nedenlerle ve HMK'nın 373/1. maddesi gereğince bir kısım davalılar vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile temyiz olunan Bölge Adliye Mahkemesi kararının KALDIRILMASINA, yerel mahkeme hükmünün BOZULMASINA; peşin yatırılan harcın yatırana iadesine, karardan bir örneğin Adana Bölge Adliye Mahkemesi 5. Hukuk Dairesine, dosyanın İLK DERECE MAHKEMESİNE GÖNDERİLMESİNE, 13.09.2021 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.

Başkan        Üye                   Üye             Üye                Üye
H. ONAT      A. S. ERKUŞ    M. EROL     M. AKGÜN     B. ŞEN

İÇTİHAT YORUMU : Doktrinde, mirastan feragat durumunda da, aynı sonuca ulaşılmıştır.

"... mirasçılık belgesinde, öncelikle nüfus kayıtları esas alınarak mirasbırakanın bütün yasal mirasçıları ve bunların yasal miras payları gösterilmelidir. Mirastan feragat sözleşmesinin varlığı halinde, mirastan feragat sözleşmesine işaret edilerek, feragat edenin mirasçılık sıfatını kaybettiği belirtilmelidir. Daha sonra mirastan feragat eden mirasçıya isabet eden miras payının dağıtımına geçilmelidir." (BİRİNCİ UZUN, Tuba, Mirastan Feragat Sözleşmesinin Mirasçılık Belgesinde Gösterilmesi, İzmir Barosu Dergisi, Y: 2020, S: 3, s. 31)