Yargıtay 2. Hukuk Dairesi’nin 11 Mart 2024 tarihli kararına göre usulüne uygun olarak verilen kesin süreye rağmen tanıklarını bildirmeyen ve sonraki ilk celsede de hazır etmeyen tarafın tanıkları dinlenemez.
Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun 15 Mayıs 2024 tarihli kararına göre somut olay açısından tırnakla yaralama eylemi nedeniyle boşanmaya sebep olan olaylarda az da olsa kadın eşin kusurlu olduğunun kabul edilmesi hatalı olmuştur.
Yargıtay 2. Hukuk Dairesi’nin 02 Mayıs 2024 tarihli kararına göre evin ihtiyaçlarını karşılamayıp faturaları ödemeyen, okul ihtiyaçlarına yeterli katkıyı sunmayan ve kadın eşin kredi çekmesine sebep olan erkek eş kusurludur.
Yargıtay 2. Hukuk Dairesi’nin 04 Nisan 2024 tarihli kararına göre dosyaya sunulan yazışmaların nasıl elde edildiği net olarak anlaşılamadığından yazışmalar, hukuka aykırı yollarla elde edilmiştir.
Yargıtay 2. Hukuk Dairesi’nin 14 Mart 2024 tarihli kararına göre annenin doğum yaptıktan hemen sonra çocuğu emzirmeyi reddetmesi ve bu yaşına kadar hiç görmemesi nedeniyle velayeti babaya verilmelidir.
Yargıtay 2. Hukuk Dairesi’nin 13 Şubat 2024 tarihli kararına göre kazandığı sınav ile yeni bir mesleğe başlayabilme imkanına sahip olması nedeni ile eşin yoksulluğa düşmeyeceğinin kabulü gerekir.
Yargıtay 2. Hukuk Dairesi’nin 04 Mart 2024 tarihli kararına göre çocuklar yararına hükmedilen iştirak nafakalarının miktarının re'sen düşürülmesi hatalı olmuştur.
Yargıtay 2. Hukuk Dairesi’nin 27 Mart 2024 tarihli kararına göre davaların yığılması halinde taleplerden biri hakkında olumlu veya olumsuz bir karar verilmemesi durumunda davalı yararına usuli kazanılmış hak doğmaz.
Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun 28 Şubat 2024 tarihli kararına göre asıl istinaf başvurusunda ileri sürülmeyen hususlar sonradan katılma yoluyla istinaf dilekçesinde ileri sürülebilir.
Yargıtay 2. Hukuk Dairesi’nin 07 Mart 2024 tarihli kararına göre reddedilen hukuki sebebin öncelikle kabul edilmesi gerektiği yönünde karar istinaf edilmişse genel sebebe dayalı boşanma davasının kesinleştiğinden söz edilemez.
Yargıtay 2. Hukuk Dairesi’nin 11 Mart 2024 tarihli kararına göre somut olayda suç isnadı davalı tarafından yasal hakkın kullanılması kapsamında olup kadına bu eylemi kusur olarak yüklenemez.
Yargıtay 2. Hukuk Dairesi’nin 03 Nisan 2024 tarihli kararına göre erkek eşin başka bir kadınla ortak facebook hesaplarının ve birlikte samimi fotoğraflarının olması güven sarsıcı davranıştır.
Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun 06 Mart 2024 tarihli kararına göre ilk davadan farklı ve ilk davanın açıldığı tarihten sonra da devam ettiği iddia edilen yeni vakıalar ileri sürüldüğünden derdestlik itirazı reddedilmelidir.
Yargıtay 2. Hukuk Dairesi’nin 06 Şubat 2024 tarihli kararına göre davadan önce ve dilekçeler aşamasında bilinen af olgusunun en geç dilekçeler safhasında sona erinceye kadar ileri sürme zorunluluğu mevcutttur.
Yargıtay 2. Hukuk Dairesi’nin 06 Şubat 2024 tarihli kararına göre af iddiası yargılamanın her aşamasında ileri sürülebilir ise de bu durum af olgusunun yargılama aşamasında gerçekleşmesi hali için geçerlidir.
Yargıtay 2. Hukuk Dairesi’nin 18 Mart 2024 tarihli kararına göre internet bağımlısı eşin, evine, eşine ve çocuğuna yeterli ilgiyi göstermemesi boşanma sebebidir.
Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun 06 Mart 2024 tarihli kararına göre somut olayda süregelen fiziksel şiddete rağmen boşanma davası açmayıp evliliğe devam eden kadın eşin bu davranışı hayatın olağan akışına uygundur.
Yargıtay 2. Hukuk Dairesi’nin 04 Mart 2024 tarihli kararına göre davalı kadının diğer hususlarla birlikte ortak konuta yabancı erkekler aldığından ve başka bir erkekle dini nikahla yaşadığından zina ispatlanmıştır.
Yargıtay 2. Hukuk Dairesi’nin 17 Ocak 2024 tarihli kararına göre ortak çocukların olmamasından dolayı eşin gerekli tedavi girişimlerinde isteksiz davranması ve eşini bu süreçte yalnız bırakması manevi tazminatı gerektirir.
Yargıtay 2. Hukuk Dairesi’nin 17 Ocak 2024 tarihli kararına göre tanık isminin yanlış gösterilmesinin maddi bir hataya veya kabul edilebilir bir yanılgıya dayandığının anlaşılması halinde, ilgili tanık dinlenilmelidir.
Yargıtay 2. Hukuk Dairesi’nin 17 Ocak 2024 tarihli kararına göre ben eşimden bir adım bekliyorum şeklindeki beyan barışma girişimi niteliğinde olup af olarak nitelendirilemez.
Yargıtay 2. Hukuk Dairesi’nin 13 Aralık 2023 tarihli kararına göre boşanmaya ilişkin hükmün kesinleşerek nüfusa işlem olması nedeniyle yabancı mahkemede verilen boşanma kararının tanıma ve tenfizinde hukuki yarar kalmamıştır.
Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun 29 Kasım 2023 tarihli kararına göre bozmadan sonra boşanmanın fer'îsi niteliğindeki tazminatlar yönünden yapılan yargılama sonunda yeniden kurulan hükümde ayrıca vekâlet ücretine hükmedilemez.
Yargıtay 2. Hukuk Dairesi’nin 26 Nisan 2023 tarihli kararına göre erkeğin kadına yönelik ekonomik şiddet içeren davranışları kadının kişilik haklarına saldırı teşkil etmektedir.
Yargıtay 2. Hukuk Dairesi’nin 07 Kasım 2023 tarihli kararına göre özel hayatın gizliliği ihlal edilmek suretiyle hukuka aykırı yolla elde edilen video ve fotoğraflar hükme esas alınamaz.
Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun 18 Ekim 2023 tarihli kararına göre kesinleşen yabancı mahkeme kararı ile boşanmalarına karar verilen eşler birlikte yaşamalarına rağmen bu kararın tanınmasını ve tenfizini isteyebilirler.
Yargıtay 2. Hukuk Dairesi’nin 04 Ekim 2023 tarihli kararına göre boşanma davasında süresinde cevap dilekçesi vermeyen davalının sonradan bildirdiği tanıkları dinlenemez.
Yargıtay 12. Hukuk Dairesi’nin 24 Nisan 2023 tarihli kararına göre alacaklı feragat ettiği döneme ilişkin nafakayı tekraren ikinci takipte isteyemezse de, feragat dönemi dışında kalan birikmiş tedbir nafakasını isteyebilir.
Yargıtay 2. Hukuk Dairesi’nin 05 Ekim 2023 tarihli kararına göre tarafların ekonomik ve sosyal durumlarına uygun olarak yoksulluk nafakası yönünden bir defaya mahsus olmak üzere toptan ödeme kararı verilebilir.
Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun 26 Nisan 2023 tarihli kararına göre çocuğun yaşı ve babasıyla yaşadığı dikkate alındığında beyanına itibar edilemeyeceği gibi tanıklar ve darp raporuyla fiziksel şiddet kanıtlanmıştır.
Yargıtay 2. Hukuk Dairesi’nin 18 Mayıs 2023 tarihli kararına göre el atmanın önlenmesi ve ecrimisil istemine dayalı davanın dinlenebilmesi için mâlik olmayan eşin açtığı tapu iptal tescil davasının sonucu beklenmelidir.
Yargıtay 2. Hukuk Dairesi’nin 18 Mayıs 2023 tarihli kararına göre aile konutunda bulunan mâlik olmayan eş, boşanma hükmünün kesinleştiği tarihten itibaren haksız işgalci sıfatında bulunmaktadır.
Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun 08 Mart 2023 tarihli kararına göre sadakatsiz davranıp ortak konutu terk eden eşin kusuru, eşinin aracına dinleme cihazı yerleştirip eşine karşı şantaj yapan eşten daha ağırdır.
Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun 15 Mart 2023 tarihli kararına göre boşanma hükmü istinaf kapsamı dışında bırakılarak kesinleştiğinden sonra açılan boşanma davasının kusur belirlemesi yönünden
Yargıtay 2. Hukuk Dairesi’nin 20 Haziran 2023 tarihli kararına göre kadının boşanma davasının reddedilmesi ile erkeğin karşı davasındaki talepler istenebilir olmaktan çıktığından kadın lehine
Yargıtay 2. Hukuk Dairesi’nin 13 Nisan 2023 tarihli kararına göre kadın eşin ziynetlerinin bir kısmını borç olarak abisine vermesi kadına kusur olarak yüklenemez.
Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun 22 Mart 2023 tarihli kararına göre soybağının reddi davası açıp hamilelikte eşini yalnız bırakanın kusuru, hamilelikte uygunsuz videolar izleyip hakaret eden eşin
Yargıtay 2. Hukuk Dairesi’nin 21 Haziran 2023 tarihli kararına göre tedbir nafakası öncesinde meydana gelen ancak ileri sürülmeyen olaylara dayanarak boşanma davası açılmasına engel bir kanuni
Yargıtay 2. Hukuk Dairesi’nin 01 Haziran 2023 tarihli kararına göre erkek eşin, kadın eşin ailesiyle görüşmesini kısıtlaması kadının kişilik haklarına saldırı teşkil eder.
Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun 10 Mayıs 2023 tarihli kararına göre boşanmanın eki niteliğinde olmayan maddi tazminat istemi hakkında aile mahkemesi tarafından nispi harcın
Yargıtay 2. Hukuk Dairesi’nin 21 Haziran 2023 tarihli kararına göre talimat duruşma günü davetiyesi belirtilen adreste tanıklar tarafından bizzat alındığından talimat mahkemesince tanıklar
Yargıtay 2. Hukuk Dairesi’nin 13 Haziran 2023 tarihli kararına göre dava dilekçesinde delil bildirilmediği hususu kamu düzenine aykırılık açısından istinaf denetimine tabi tutulamaz.
Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun 21 Haziran 2023 tarihli kararına göre iştirak nafakasına velâyete ilişkin kararın kesinleşmesinden itibaren değil boşanma kararının kesinleşmesinden itibaren
Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun 14 Haziran 2023 tarihli kararına göre erkek eşin bağımsız konut sağlamaması ve kadın eşi ailesinin yanına bırakması eylemleri kadının kişilik haklarına saldırı
Yargıtay 2. Hukuk Dairesi’nin 15 Haziran 2023 tarihli kararına göre kendini internette bekar olarak tanıtıp farklı erkeklerin evine girip çıkmak ve bu erkeklerle cinsel içerikli fotoğraflar paylaşmak
Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun 31 Mayıs 2023 tarihli kararına göre tanık anlatımlarından erkeğin fiziksel şiddet uyguladığı sabit olduğundan kadının savcılıktaki beyanları kocasını ceza
Yargıtay 2. Hukuk Dairesi’nin 10 Mayıs 2023 tarihli kararına göre delilin her ne surette olursa olsun hukuka aykırı olarak elde edildiğinin tespit edilmesi hâlinde mahkemece re’sen caiz olmadığına
Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun 10 Mayıs 2023 tarihli kararına göre yorum yolu ile yabancı mahkeme karar gerekçesi genişletilmek suretiyle eşe kusur yüklenmesi hatalıdır.
Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun 26 Nisan 2023 tarihli kararına göre düğün masraflarının kimin tarafından yapılacağına ilişkin çıkan tartışma nedeniyle düğünün yapılmaması kadının kişilik
Yargıtay 2. Hukuk Dairesi’nin 22 Mart 2023 tarihli kararına göre boşanma hükmü aşamalarda kesinleşmiş olduğundan mahkemece kesinleşen yönlerden yeniden hüküm kurulmamalıdır.
Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun 10 Mayıs 2023 tarihli kararına göre asıl boşanma davası istinaf edilmemiş ve karşı dava ise istinaf edilmişse asıl davaya ilişkin katılma yoluyla istinaf incelemesi
Yargıtay 2. Hukuk Dairesi’nin 29 Mart 2023 tarihli kararına göre boşanma davasında ikrarın hakimi bağlamayacağı şeklindeki yasal düzenleme, ikrarın mahkemece hükme esas alınamayacağı
Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun 22 Mart 2023 tarihli kararına göre eşinin ameliyatı sırasında yeteri kadar ilgi göstermemek ve eşini üstlerine karşı şikâyet etmek boşanma sebebidir.
Yargıtay 2. Hukuk Dairesi’nin 13 Mart 2023 tarihli kararına göre yasal süresi içinde sunulmayan dilekçeye göre kusur yüklemesi yapılması durumunda bu durum istinaf sebebi yapılmalıdır.
Yargıtay 2. Hukuk Dairesi’nin 13 Mart 2023 tarihli kararına göre anlaşmalı boşanma protokolüne dayalı tapu iptali ve tescili istemine ilişkin davada maktu vekalet ücretine hükmedilmelidir.
Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun 22 Mart 2023 tarihli kararına göre eşinden evlenecek başka birisini ayarlamasını istemek eşinin güvenini sarsıcı bir davranış olup boşanma sebebidir.
Yargıtay 2. Hukuk Dairesi’nin 13 Mart 2023 tarihli kararına göre aynı vekille temsil durumunun Türk kamu düzenine açıkça aykırı olduğu veya Türk toplumunun temel yapısı ve temel çıkarlarını
Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun 15 Şubat 2023 tarihli kararına göre bozmayla yargılama dilekçelerin teatisi aşamasına kadar geri çekildiğinden boşanma dava
Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun 01 Mart 2023 tarihli kararına göre bozmaya uyularak yapılan yargılama sonunda kesinleşmiş tedbir nafakası miktarı yönünden yeniden değerlendirme yapılarak
Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun 01 Mart 2023 tarihli kararına göre eşlerin, çocuklar için veya zorunluluktan dolayı bir araya gelmiş olmaları ortak hayatın yeniden kurulduğu anlamını
Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun 01 Mart 2023 tarihli kararına göre eylemli ayrılık sebebine dayalı boşanma davalarında tanıkların evliliği kurtarmaya yönelik beyanlarına dayalı
Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun 10 Kasım 2022 tarihli kararına göre boşanma davasının açılmış olması eşlerin birbirlerine karşı olan sadakat yükümlülüğünü ortadan kaldırmaz.
Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun 10 Kasım 2022 tarihli kararına göre tarafların gelir durumuna bakılmaksızın kadın yararına tedbir nafakasına hükmedilmesi zorunludur.
Yargıtay 2. Hukuk Dairesi’nin 08 Şubat 2023 tarihli kararına göre fiziksel şiddet iddiasının ispatı için delil olarak dayanılan mobese kayıtları getirtilmelidir.
Yargıtay 2. Hukuk Dairesi’nin 17 Ocak 2023 tarihli kararına göre mahkeme kararlarının kesinleştirilmesiyle ilgili iş ve işlemleri yerine getirme görevi ilk derece mahkemesine aittir.
Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun 06 Aralık 2022 tarihli kararına göre asılsız bir mektuba değer vererek eşini babasının evine göndermek ve mektup içeriğinden herkese bahsetmek
Yargıtay 2. Hukuk Dairesi’nin 11 Ocak 2023 tarihli kararına göre eşin kendi adına kayıtlı taşınmazı eşinin görüşünü almadan satması güven sarsıcı bir davranış olup diğer eşin kişilik haklarına
Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun 09 Kasım 2022 tarihli kararına göre mirasın reddine, evlât edinmeye, boşanmanın fer’i neticelerine ilişkin sözleşmelerde muvazaadan söz etme olanağı
Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun 15 Kasım 2022 tarihli kararına göre dava açıldıktan sonra meydana gelen yeni bir vakıa tam ıslah yoluyla bile ileri sürülemez.
Yargıtay 2. Hukuk Dairesi’nin 08 Kasım 2022 tarihli kararına göre somut olayda kadının evlenmeyi kazanç sağlamak üzere yaptığı anlaşıldığından boşanma davasının kabulüne karar verilmelidir.
Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun 20 Ekim 2022 tarihli kararına göre yoksulluk nafakasının belirlenmesi yeniden yargılama yapılmasını gerektirmediğinden anılan belge İİK 38
Yargıtay 2. Hukuk Dairesi’nin 23 Kasım 2022 tarihli kararına göre hakimin davayı aydınlatma ödevi çerçevesinde talep edilen manevi tazminat miktarı 20 TL değil 20.000 TL olarak kabul edilmelidir.
Yargıtay 2. Hukuk Dairesi’nin 08 Kasım 2022 tarihli kararına göre davalı erkeğin maddi anlamda yükümlülüklerini yerine getirmediği kusuru davacı kadının kişilik haklarına saldırı teşkil etmemektedir.
Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun 29 Kasım 2022 tarihli kararına göre mevcut yemek fotoğraflarından gerçekleştirilen eylemlerin af olarak nitelendirilmesi somut olayın özelliğine uygun düşmemektedir.
Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun 08 Kasım 2022 tarihli kararına göre eşi ile doğal olmayan yollardan cinsel ilişki gerçekleştirmek cinsel şiddete yönelik bir davranış olup boşanma sebebi teşkil eder.
Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun 02 Kasım 2022 tarihli kararına göre hâkim aynı döneme ilişkin yeniden bir kusur belirlemesi yaparak nafaka ve tazminatlara ilişkin karar veremez.
Yargıtay 2. Hukuk Dairesi’nin 13 Aralık 2022 tarihli kararına göre sunulan dilekçenin yasal süresinde olmadığı hususu kamu düzenine aykırılık açısından istinaf denetimine tabi tutulamaz.
Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun 08 Kasım 2022 tarihli kararına göre eşin açtığı boşanma davasından feragat etmesi sonrasında devam eden sadakat yükümlülüğüne aykırı eylemin affedildiği
Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun 02 Kasım 2022 tarihli kararına göre erkek eşin ortak konutta çekim yapıldığı kadın eş tarafından bilindiğinden yapılan çekim hukuka aykırı yoldan elde edilmemiştir.
Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun 18 Ekim 2022 tarihli kararına göre hakaret edip sadakatsiz davranan eşin kusuru ile hakaret edip tehdit eden ve birlik görevlerini yapmayan eşin
Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun 18 Ekim 2022 tarihli kararına göre sadakat yükümlülüğünü ihlâl edip çocuklarını bırakan kadın eşin kusuru, hakaret edip fiziksel şiddet uygulayan erkek
Yargıtay 2. Hukuk Dairesi’nin 15 Kasım 2022 tarihli kararına göre somut olaydaki hususlarla birlikte diğer kadının mahrem sayılacak mesane patoloji raporunu erkek eşle paylaşması zinaya delalet eder.
Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun 04 Ekim 2022 tarihli kararına göre eşlerin yakın akrabaları arasında gerçekleşen kasten adam öldürme ve yaralama suçları nedeniyle evlilik birliği
Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun 04 Ekim 2022 tarihli kararına göre yoksulluk nafakası hiçbir surette nafaka yükümlüsüne yükletilen bir ceza veya tazminat niteliğinde olmamalıdır.
Yargıtay 2. Hukuk Dairesi’nin 27 Eylül 2022 tarihli kararına göre eşinin telefonundaki silinen kayıtları geri getirmek hukuka aykırı delil niteliğindedir.
Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun 07 Haziran 2022 tarihli kararına göre tarafların kusur durumu hiçbir şekilde tedbir nafakasının takdirine etkili bir unsur değildir.
Yargıtay 2. Hukuk Dairesi’nin 22 Haziran 2022 tarihli kararına göre erkek eşi, erkek eşin kız kardeşinin eşiyle aldatan kadın eşin uzun süren sadakatsizliği somut olaya göre
Yargıtay 2. Hukuk Dairesi’nin 06 Haziran 2022 tarihli kararına göre evlilik birliğinin devamı için barışma teklifi veya görüşmesi af niteliğinde kabul edilemez.
Yargıtay 2. Hukuk Dairesi’nin 07 Haziran 2022 tarihli kararına göre tarafların fiziksel yapıları dikkate alındığında erkeğin daha ağır şiddetine tepki niteliğindeki kadının hareketleri
Yargıtay 2. Hukuk Dairesi’nin 26 Mayıs 2022 tarihli kararına göre kadın eşin aile kurmak maksadıyla değil borçlarını ödetmek maksadıyla erkek eşle evlendiği ispatlandığından kadın eş kusurludur.
Yargıtay 2. Hukuk Dairesi’nin 11 Nisan 2022 tarihli kararına göre fiziksel şiddetten sonra taraflar evlilik birliğini üç ay süreyle devam ettirdiklerinden şiddet eylemi af kapsamında kalmıştır.
Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun 29 Mart 2022 tarihli kararına göre direnme kararını temyiz eden davacının reddedilen yıllık nafaka miktarına göre kanun yolu kesinlik sınırı belirlenmelidir.
Yargıtay 2. Hukuk Dairesi’nin 09 Mayıs 2022 tarihli kararına göre boşanma davası açısından sürekli alkol almak, eve gelmemek ve ailesine ilgisiz davranmak manevî tazminatı gerektirmez.