DİĞER MİRASÇILAR MİRASÇI SIFATI BULUNMAYAN BORÇLUNUN BORCUNDAN DOLAYI MURİSİN MALLARI ÜZERİNDEKİ HACZİN KALDIRILMASINI İSTEYEBİLİRLER.

KARAMERCAN HUKUK Bürosu internet sitesinde yayınlanan tüm içerik telif yasaları ve Türk Patent Enstitüsü kapsamında koruma altındadır. KARAMERCAN HUKUK Bürosu internet sitesinde paylaşılan Yargıtay Kararları’nın kullanımından doğabilecek zararlar için KARAMERCAN HUKUK Bürosu hiçbir sorumluluk kabul etmez. www.karamercanhukuk.com/blog_yargitay.php internet adresinde paylaşılan Yargıtay Kararları’nın link verilmeden bir başka anlatımla www.karamercanhukuk.com internet adresinden alındığı belirtilmeksizin kopyalanması, paylaşılması ve kullanılması YASAKTIR. KARAMERCAN HUKUK Bürosu internet sitesini ziyaret etmekle, yukarıda belirtilen kullanım şartlarını kabul etmiş sayılırsınız.


13 Ock
2023

Yazdır

T.C.
YARGITAY
12. Hukuk Dairesi

ESAS NO       : 2022/3187
KARAR NO    : 2022/10792

T Ü R K  M İ L L E T İ  A D I N A

Y A R G I T A Y   İ L A M I

İNCELENEN KARARIN
MAHKEMESİ          :
 Bursa Bölge Adliye Mahkemesi 6. Hukuk Dairesi
TARİHİ                    : 02/02/2022
NUMARASI            : 2021/2548 - 2022/278
DAVACI                  : Şikayetçi : H.Ç. (muris H.Ç. mirasçısı)
DAVALI                  : Alacaklı   : T.F.K. Bankası A.Ş.

Yukarıda tarih ve numarası yazılı Bölge Adliye Mahkemesince verilen kararın müddeti içinde temyizen tetkiki şikayetçi (mirasçı) tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya daireye gönderilmiş olup, dava dosyası için Tetkik Hakimi Duygu Dilek tarafından düzenlenen rapor dinlendikten ve dosya içerisindeki tüm belgeler okunup incelendikten sonra işin gereği görüşülüp düşünüldü :

Alacaklı vekilinin talebi üzerine borçlular Uğur Ç. ve Korkut Ç.’a murisleri Hilmi Ç.’dan intikal edecek miras nedeniyle adı geçen muris adına kayıtlı araç kaydı üzerine haciz ve yakalama şerhi konulduğu, şikayetçi (mirasçı) Habibe Ç.’ın, borçluların mirasın reddi kararını ibraz ederek haciz ve yakalama şerhinin kaldırılması talebinin icra müdürlüğünce reddedildiğini, borçlular tarafından miras reddedildiğinden mirasçı sıfatlarının bulunmadığını ve kendisinin de mirasçı sıfatının olduğunu ileri sürerek haciz ve yakalama şerhinin kaldırılması istemi ile icra mahkemesine başvurduğu, mahkemece şikayetin kabulü ile icra müdürlüğü işleminin iptaline İİK’nun 121. maddesine göre işlem yapılması gerektiğine karar verildiği, kararın alacaklı vekili tarafından istinaf edilmesi üzerine Bölge Adliye Mahkemesince, mirasçı 3.kişi Habibe Ç.'ın, miras yoluyla kendisine intikal eden araçtaki borçluların hisseleri üzerine konulan haczin kaldırılmasına yönelik şikayetinde hukuki yararı bulunmadığı gerekçesi ile ilk derece mahkemesi kararının kaldırılmasına ve şikayetin hukuki yarar yokluğu nedeniyle usulden reddine karar verildiği, kararın şikayetçi (mirasçı) tarafından temyiz edildiği anlaşılmıştır.

HMK'nun dava şartlarını düzenleyen 114.maddesinin (h) bendinde; davacının dava açmakta hukuki yararının olması gerektiği belirtilmiştir. TMK'nun 611/1. maddesinde ise; ''Yasal mirasçılardan biri mirası reddederse, onun payı, miras açıldığı zaman kendisi sağ değilmiş gibi, hak sahiplerine geçer'' hükmüne yer verilmiştir.

Bir mirasa ortak olan tüm mirasçılar o miras üzerinde birlikte hak sahibidir. Miras paylaşımı yapılıp her mirasçının miras payı belirlenene kadar mirasçılar arasında elbirliği halinde mülkiyet ilişkisi bulunur. Elbirliği mülkiyetinde mirasçıların belirlenmiş payları yoktur. TMK’nun 701. maddesinin ikinci fıkrasında; “Elbirliği mülkiyetinde ortakların belirlenmiş payları olmayıp her birinin hakkı ortaklığa giren malların tamamına yaygındır.” hükmüne yer verilmiştir.

Bu durumda borçlunun miras ortaklığında bulunan miras payının haczi mümkün ise de; borçlunun kesinleşmiş bir ilamla mirasçı sıfatının bulunmadığının belirlenmesi halinde, diğer mirasçılar, mirasçı sıfatı bulunmayan borçlunun borcundan dolayı murise ait mallar üzerine konulan haczin kaldırılmasını isteyebilirler. (Dairemizin 09/06/2009 tarih ve 2009/4320 E.-12324 K. sayılı kararı).

Somut olayda; Bursa 5. Sulh Hukuk Mahkemesi’nin 18/6/2019 tarih, E.2018/1782 -K.2019/940 Karar sayılı kararı ile muris Hilmi Ç.’ın mirasçıları borçlular Uğur Ç. ve Korkut Ç. yönünden mirasın reddedildiğinin tespit ve tesciline karar verildiği, kararın 18/7/2019 tarihinde kesinleştiği, şikayet konusu 16 J.T 44 plakalı araç üzerine takip dosyasından 29/11/2019 tarihinde (mirasın reddi kararının kesinleşmesinden sonra) haciz konulduğu, şikayetçi Habibe Ç.'ın mirası reddetmediği, murise ait 16 J.T 44 plakalı araç üzerinde mirasçı sıfatıyla hak sahibi olduğu görülmektedir.

O halde; şikayetçinin (mirasçı),muris adına kayıtlı araç üzerindeki haczin ve yakalama şerhinin kaldırılmasını talep etmekte hukuki yararı bulunmakta olup Bölge Adliye Mahkemesince işin esası incelenmek suretiyle şikayetin dayanak belgeler çerçevesinde çözümlenerek oluşacak sonuca göre bir karar verilmesi gerekirken, yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsizdir.

SONUÇ : Şikayetçinin (mirasçı) temyiz isteminin kabulü ile, Bursa Bölge Adliye Mahkemesi 6. Hukuk Dairesinin 02.02.2022 tarih ve 2021/2548 E. - 2022/278 K. sayılı kararının yukarıda yazılı nedenlerle, 5311 sayılı Kanun ile değişik İİK'nun 364/2. maddesi göndermesiyle uygulanması gereken 6100 sayılı HMK'nun 373/2. maddeleri uyarınca BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, dosyanın kararı veren Bölge Adliye Mahkemesi'ne gönderilmesine, 24/10/2022 tarihinde oybirliği ile karar verildi.

Başkan           Üye                 Üye                   Üye                Üye
A. TUNCAL     M. ÇAMUR     S. ÖZTEMİZ     M. T. UYAR    A. AYAN