İHALE ALICISI İLE TARAFLAR ARASINDA İHALEYE KATILIM SAĞLANMAYACAĞININ SÖYLENMESİ İHALEYE KATILIMA ENGEL OLABİLECEK NİTELİKTE BİR DURUM DEĞİLDİR.

KARAMERCAN HUKUK Bürosu internet sitesinde yayınlanan tüm içerik telif yasaları ve Türk Patent Enstitüsü kapsamında koruma altındadır. KARAMERCAN HUKUK Bürosu internet sitesinde paylaşılan Yargıtay Kararları’nın kullanımından doğabilecek zararlar için KARAMERCAN HUKUK Bürosu hiçbir sorumluluk kabul etmez. www.karamercanhukuk.com/blog_yargitay.php internet adresinde paylaşılan Yargıtay Kararları’nın link verilmeden bir başka anlatımla www.karamercanhukuk.com internet adresinden alındığı belirtilmeksizin kopyalanması, paylaşılması ve kullanılması YASAKTIR. KARAMERCAN HUKUK Bürosu internet sitesini ziyaret etmekle, yukarıda belirtilen kullanım şartlarını kabul etmiş sayılırsınız.


07 Kas
2023

Yazdır

T.C.
YARGITAY
12. HUKUK DAİRESİ

Esas No       : 2023/1404
Karar No      : 2023/3461

T Ü R K  M İ L L E T İ  A D I N A

Y A R G I T A Y   İ L  M I

İNCELENEN KARARIN
MAHKEMESİ                       : 
Trabzon Bölge Adliye Mahkemesi 4. Hukuk Dairesi
TARİHİ                                 : 26/08/2022
SAYISI                                 : 2022/747 - 2022/1202

Yukarıda tarih ve numarası yazılı Bölge Adliye Mahkemesince verilen kararın müddeti içinde temyizen tetkikinin davalı Amil B., davalı Şerif B. ve davalılar Ebru Medine Karagöz ve Şendoğan Karagöz tarafından ayrı ayrı istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya daireye gönderilmiş olup, dava dosyası için Tetkik Hakimi Nadide Sibel Bıyıklı tarafından düzenlenen rapor dinlendikten ve dosya içerisindeki tüm belgeler okunup incelendikten sonra işin gereği görüşülüp düşünüldü :

Şikayetçinin, ihale alıcısı Amil B.’nun, ihale konusu taşınmazın satılmayacağı konusunda diğer paydaşlar ile uzlaşmaya varıldığı halde, tek başına ihaleye katıldığı, anılan ihaleyi şikayetçinin tesadüfen öğrendiği ve sair iddialar ile ihaleye fesat karıştırıldığını ileri sürerek ihalenin feshi istemiyle sulh hukuk mahkemesine başvurduğu, İlk Derece Mahkemesi’nce, ihalenin usul ve yasaya uygun olarak gerçekleştiğinden bahisle davanın reddine ve davanın esasına ilişkin sebeplerden dolayı dava reddedildiğinden ihale bedelinin %10'u oranında (16.100,00-TL) para cezasının davacıdan alınarak hazineye irat kaydına karar verildiği, kararın şikayetçi yanca istinaf edilmesi üzerine, Bölge Adliye Mahkemesi’nce; olayın oluşu ve taraflar arasındaki ilişkiler dikkate alındığında ihale alıcısı Amil B.'nun anlaşmaya rağmen açık artırmaya katılmasının dürüstlük kuralına uygun olmadığı, bu davranışın diğer hissedarların ihaleye katılımını engelleyici mahiyette olduğu, bu haliyle yapılan ihalenin serbest rekabet şartlarında yapıldığından bahsedilmeyeceği dolayısıyla ihaleye fesat karıştırıldığı gerekçesiyle, davacının istinaf başvurusunun kabulü ile ilk derece mahkeme kararının kaldırılmasına, kaldırılan hükmün yerine; şikayetin kabulü ile 22/03/2019 tarihli ihalenin feshine hükmedildiği, işbu kararın bir kısım davalılar tarafından temyiz edildiği görülmektedir.

İİK’nın 134/2. maddesi göndermesi ile uygulanması gereken Türk Borçlar Kanunu'nun 281. maddesi uyarınca, Kanuna veya ahlâka (adaba) aykırı şekilde ihaleye fesat karıştırılmış olması, ihalenin feshi sebebidir. İhalenin amacına ulaşmasını ve malın gerçek değerine satılmasını, ihalenin sağlıklı ve normal şartlarda yapılmasını engelleyici, dürüstlük kuralları ile bağdaşmayan davranışlarda bulunulması ve ihaleye katılıma engel olunması, ihaleye fesat niteliğindedir. Taraflar fesat nedeni olarak ileri sürdükleri maddi vakıaları tanık dahil her türlü kanıtla ispat edebilirler.

Somut olayda, mahkemece tarafların bildirmiş oldukları tanıkların tamamının dinlendiği, ihale alıcısı Amil B. ile şikayetçi ve bir kısım diğer davalılar arasında şikayet konusu taşınmazın ilk iki satış tarihindeki ihalelere katılım sağlanmaması ve bu şekilde satışların düşürülmesi karşılığında belli bir miktar para karşılığı anlaşma yapıldığı şeklinde bir kısım tanık beyanı olduğu fakat 22.03.2019 tarihli feshi talep olunan satış için taraflar arasında yapıldığı iddia olunan anlaşmanın şifahi olduğu ve herhangi bir zorunluluğu olmayıp telkinden öteye geçmediğinin, tarafların isterlerse anılan satışa iştirak edebileceklerinin anlaşıldığı, kaldı ki ihale günü şikayetçinin satış saatinden yarım saat önce Satış memurluğuna geldiği fakat ihaleye kimsenin katılmadığı zannıyla satışa iştirak etmeyerek geri döndüğünün de şikayet dilekçesinde beyan olunduğu, ihale alıcısı ile taraflar arasında ihaleye katılım sağlanmayacağının söylenmesinin, ilgililerin ihaleye katılımlarına engel olabilecek nitelikte bir durum oluşturmayıp sadece manevi telkinde bulunma hali olarak kabul edilmesi gerektiği, dolayısı ile ihalenin feshi nedeni olamayacağı, öte yandan 22.03.2019 tarihli ihalenin kamu düzeni yönünden de usul ve yasaya aykırı olmadığı görülmektedir.

O halde, Bölge Adliye Mahkemesi’nce, davanın reddine karar verilmesi gerekirken, yanılgılı değerlendirme ile yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz olup Bölge Adliye Mahkemesi kararının bozulması gerekmiştir.

SONUÇ : Davalıların temyiz itirazlarının kabulü ile, Trabzon Bölge Adliye Mahkemesi 4. Hukuk Dairesi'nin 26.08.2022 tarih ve 2022/747 Esas, 2022/1202 sayılı kararının yukarıda yazılı nedenlerle, 5311 sayılı Kanun ile değişik İİK'nun 364/2. maddesi göndermesiyle uygulanması gereken 6100 sayılı HMK'nun 373/2. maddeleri uyarınca (BOZULMASINA), peşin alınan harcın istek halinde iadesine, dosyanın kararı veren Bölge Adliye Mahkemesine gönderilmesine, 17.05.2023 tarihinde oybirliği ile karar verildi.

Başkan           Üye                         Üye                  Üye                    Üye  
A. TUNCAL     R. C. HANEDAN     M. ÇAMUR       S. ÖZTEMİZ      A. AYAN