TKM BOŞANMA HÜKÜMLERİNDE TMK 181/2 HÜKMÜNÜN KARŞILIĞI BULUNMAMAKTADIR.

KARAMERCAN HUKUK Bürosu internet sitesinde yayınlanan tüm içerik telif yasaları ve Türk Patent Enstitüsü kapsamında koruma altındadır. KARAMERCAN HUKUK Bürosu internet sitesinde paylaşılan Yargıtay Kararları’nın kullanımından doğabilecek zararlar için KARAMERCAN HUKUK Bürosu hiçbir sorumluluk kabul etmez. www.karamercanhukuk.com/blog_yargitay.php internet adresinde paylaşılan Yargıtay Kararları’nın link verilmeden bir başka anlatımla www.karamercanhukuk.com internet adresinden alındığı belirtilmeksizin kopyalanması, paylaşılması ve kullanılması YASAKTIR. KARAMERCAN HUKUK Bürosu internet sitesini ziyaret etmekle, yukarıda belirtilen kullanım şartlarını kabul etmiş sayılırsınız.


21 Eki
2021

Yazdır

T.C.
Y A R G I T A Y
2. Hukuk Dairesi

ESAS NO:           KARAR NO:
2021/701              2021/4226  

TÜRK MİLLETİ ADINA

Y A R G I T A Y   İ L A M I

DAVA TÜRÜ                 : Boşanma
TEMYİZ EDEN              : Davacı Mirasçıları M.S. ve N.L.

Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen, yukarıda tarihi ve numarası gösterilen hüküm temyiz edilerek; temyiz incelemesinin duruşmalı olarak yapılması istenilmekle; duruşma için belirlenen 27.04.2021 günü temyiz eden davacı Hanife S. mirasçısı Metehan S. ile vekili Av. İ.D. geldiler. Karşı taraf davalı Mete Ömer S. mirasçısı ile vekili gelmediler. Gelenin konuşması dinlendikten sonra işin incelenerek karara bağlanması için duruşmadan sonraya bırakılması uygun görüldü. Bugün dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği görüşülüp düşünüldü:

Davacı kadın tarafından boşanma davası açılmış, mahkemece ilk hükümle, tarafların Mülga 743 sayılı Medeni Kanun'un 134/3 maddesi yarınca boşanmalarına karar verilmiş, hüküm, davacı kadın mirasçıları tarafından temyiz edilmesi üzerine, Dairemizin 2018/4027 e. - 2019/2954 k. sayılı ve 18.03.2019 tarihli ilamı ile "4787 sayılı Aile Mahkemelerinin Kuruluş, Görev ve Yargılama Usullerine Dair Kanunun 4/1. maddesi, Türk Medeni Kanunu’nun üçüncü kısmı hariç ikinci kitabından (TMK md. 118-395) kaynaklanan bütün davaların aile mahkemesinde bakılacağını, aynı yasanın geçici 1. maddesi de; aile mahkemesi kurulan yerlerde bu mahkemeler faaliyete geçtiğinde yargı çevresi içerisinde ve görev alanına giren sonuçlanmamış dava ve işlerin, yetkili ve görevli aile mahkemesine devredileceğini hükme bağlamıştır. Mahkemenin, yargı çevresi içerisinde karardan sonra aile mahkemesi kurulmuş ve faaliyete geçmiştir. Hüküm temyiz edildiğine göre dava sonuçlanmamış haldedir. 4787 sayılı yasanın geçici 1. maddesi uyarınca davanın yargı çevresi içindeki görevli ve yetkili aile mahkemesine devredilmek üzere kararın bozulması gerekmiştir." şeklindeki gerekçe ile hükmün bozulmasına karar verilmiştir. Mahkemece bozma ilamına uyulmuş, davacının ölümü ile evlilik birliği sona erdiğinden konusuz kalan boşanma davası hakkında karar verilmesine yer olmadığına, Türk Medeni Kanunu’nun 181/2. maddesi uyarınca davalının boşanmada kusurlu olmadığının tespitine karar verilmiş, hüküm davacı mirasçıları tarafından temyiz edilmiştir.

Dava, 26.09.1989 tarihinde açılmış, mahkemece tarafların Mülga 743 sayılı Medeni Kanunun 134. maddesine göre boşanmalarına hükmedilmiştir. Her ne kadar davacı mirasçıları tarafından 1 Ocak 2002 tarihinde yürürlüğe giren 4721 sayılı TMK'nın 181/2. maddesi uyarınca "Kusur belirlemesi" yönünden dava takip edilmek istense de davacı kadının 28.11.2001 tarihinde vefat ettiği, 743 sayılı Türk Kanunu Medeniyesi'nin boşanmaya ilişkin hükümlerini düzenleyen ilgili maddelerinde 4721 sayılı TMK'nın 181/2. maddesinin karşılığı olmadığı anlaşılmaktadır. Mahkemece, davacı mirasçılarının "Kusur belirlemesi" yönünden davaya devam etme hakları bulunmadığından, taleplerinin reddine karar verilmesi gerekirken, yazılı şekilde davacının ölümü ile evlilik birliği sona erdiğinden konusuz kalan boşanma davası hakkında karar verilmesine yer olmadığına ve davalının boşanmada kusurlu olmadığının tespitine karar verilmesi doğru bulunmamış bozmayı gerektirmiştir.

SONUÇ : Temyiz edilen hükmün yukarıda gösterilen sebeple BOZULMASINA, duruşma için takdir olunan 3.050 TL vekalet ücretinin Seda'dan alınarak Metehan ve Neslihan'a verilmesine, temyiz peşin harcının istek halinde yatırana geri verilmesine, işbu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere oybirliğiyle karar verildi. 01.06.2021 (Salı)

Başkan                         Üye                     Üye                      Üye                      Üye
Ömer Uğur Gençcan    Sedat Demirtaş   M. Kasım Çetin    Erdem Şimşek     Hatıran Alper