Karamercan Hukuk

Edinilmiş Mallara Katılma Rejiminde Eşin Üçüncü Kişilere Karşı Dava Hakkı (TMK m. 229, 241) 2. Baskı

Öncelikle eserimin 6 ay gibi kısa bir sürede ilk baskısının bitmesi sebebi ile ilgi gösteren tüm okuyucularıma teşekkür ederim. Eserimin biraz gecikmeli çıkmasının sebebi “Katkı - Değer Artış Payı & Katılma Alacağı Davaları” isimli kitabımın 6. baskısı ile birlikte yayınlanmasını istememdir.

Eserimin Harvard Üniversitesi Hukuk Fakültesi Kütüphanesi’nde yer aldığını siz değerli okuyucularımla paylaşmaktan mutluluk duyuyorum.

Eserimin ikinci baskısında bazı konulardaki düşüncelerimizi desteklemek adına eserin çıkmasından sonra yayınlanan eserlere atıf yapılmıştır.

Kanun koyucu, TMK m. 229 hükmü ile edinilmiş mallara katılma rejiminin tasfiyesinin sonucunda eşlerin elde edecekleri artık değere katılma alacaklarını güvence altına almak için, belli hallerde bazı malvarlığı değerlerinin, edinilmiş mallara dâhil olacağını kabul etmiştir. Türk Medeni Kanunu'nun 229. maddesinde yer alan bu hüküm eşin katılma alacağını doğrudan koruma altına alan bir müessesedir. Bu koruyucu müessese sayesinde, eşin karşılıksız olarak yaptığı devirler sanki hiç yapılmamış gibi kabul edilip, mal rejiminin tasfiyesinde dikkate alınacaktır.

Türk Medeni Kanunu'nun 229. maddesinin, TMK m. 241 hükmü ile ilişkisi incelenmiştir. Bununla birlikte, mal rejimi kurallarının, miras hukuku kurallarına göre uygulama önceliği bulunmaktadır. Miras hükümlerine göre, üçüncü kişinin tenkis veya denkleştirme yükümlülüğü, yapılan kazandırmanın mal rejimine göre sorumlu olması gereken kısmı aşan miktar içindir. Çalışmada bu hususlar da ayrıca irdelenmiştir.

Türk Medeni Kanunu m. 241 hükmüne göre açılacak davada usûlî hususlar son bölümde ele alınmış ve uygulamada yaşanan veya yaşanabilecek sorunlara da çözüm bulunmaya çalışılmıştır. Ayrıca, söz konusu hükümdeki süreye ilişkin kanunî değişiklik yapılması gerektiği tespit edilmiştir.

İkinci baskıda, eserdeki sistematik bozulmamak kaydıyla, uygulamada yaşanan sorunlar göz önüne alınarak son bölüm olan Üçüncü Bölüme "DAVANIN TABİ OLDUĞU GEÇİCİ HUKUKÎ KORUMA TEDBİRİ" isimli VI. Başlık açılarak eser genişletilmiştir.

https://www.seckin.com.tr/kitap/171624963

ATIF ALDIĞI KİTAPLAR :

KILIÇOĞLU YILMAZ, Kumru, Mal Rejiminde Eklenecek Değerler ve Üçüncü Kişilerin Sorumlulukları, Ankara, 2021.

ACAR, Faruk, Aile Hukukumuzda Aile Konutu - Mal Rejimleri - Eşin Yasal Miras Payı, Genişletilmiş ve Güncellenmiş 6. Baskı, Ankara, 2021.

ATIF ALDIĞI MAKALELER :

UYAR, Talih, Dava Konusu Taşınmazın Beşinci Alıcısı Hakkında ‘İİK.278/III-1’ ve ‘İİK.280/III’ Uyarınca ‘Tasarrufun İptali Davası’ Açılabilir Mi?, Türkiye Barolar Birliği Dergisi, S: 160, Y: 2022, s. 299-350.

UYAR, Talih, Tasarrufun İptali Davalarında “Takip Konusu Alacağın Gerçek Bir Alacak Olması” Koşulu İle “Davacı Alacaklının, Davalı-Borçluya Takip Konusu Miktardaki Parayı Verebilecek (Ödeyebilecek) Parasal (Mali) Gücü Bulunması Gerektiği” Koşulunun Uygulamada Yarattığı Sorunlar, Türkiye Barolar Birliği Dergisi, S: 160, Y: 2022, s. 351-411.