Karamercan Hukuk

Katkı - Değer Artış Payı & Katılma Alacağı Davaları 4. Baskı

Öncelikle kitabıma ilgi gösteren tüm okuyucularıma teşekkür ederim.

Kitabın uygulayıcılar baz alınarak hazırlanmasından dolayı, uygulaması olmayan seçimlik mal rejimlerinden paylaşmalı mal ayrılığı ve mal ortaklığı rejimi inceleme konusu yapılmamıştır. Kitabımın üçüncü baskısına ek olarak dördüncü baskısında, arada geçen zamandaki Yargıtay 8. Hukuk Dairesi’nin görüş değişiklikleri, kitapta işlenmiş ve irdelenmiştir. Her baskıda olduğu gibi özellikle Yargıtay 8. Hukuk Dairesi’nin en güncel içtihatları ve edinilmiş mallara katılma rejiminin tasfiyesine ilişkin olan konularda diğer Yargıtay Hukuk Daireleri tarafından verilmiş en güncel içtihatlar da titizlikle tek tek incelenmiş ve okuyucuya en iyi şekilde sunulmaya çalışılmıştır. Ayrıca, edinilmiş mallara katılma rejimine ilişkin Yargıtay Hukuk Genel Kurulu tarafından verilmiş en güncel kararlar da kitapta yer almıştır. Üçüncü baskıdan sonra Yargıtay 8. Hukuk Dairesi’nin değer tespiti yöntemini değiştirmesi sebebi kitaptaki açıklamalar değiştirilmiştir. Bu baskıda da önemli konularda verilmiş olan ve Yargıtay 8. Hukuk Dairesi denetiminden geçmiş yerel mahkeme kararlarına yine yer verilmiştir.

Kitabımın, benzerlerinden ayrılmasına sebep olan özelliklerinden, içtihat yorumlarının sayısı fazlalaştırılmış olup okuyucuya bu anlamda konunun sorgulatılması amaçlanmıştır. Dolayısı ile kitabın kaynakçası da bu baskıda önemli bir şekilde artmıştır.

Kanımca, kitabımın belki de en farklı yönünü oluşturan ve dolayısıyla detaylı incelenmiş ve uygulamada sorunlara yol açan kısmı olan edinilmiş mallara katılma rejiminin tasfiyesinde, şirketin veya şirketlerin dava konusu olması durumu, bu konunun çözümlenmesinde Medeni Hukuk alanı yeterli gelmediği düşünüldüğünden Ticaret Hukuku (ve yeri geldikçe Vergi Hukuku) ile birlikte İşletme Bölümü’nün konusuna giren “Şirket Değerlemesi” alanı da bu çözümlemede yer aldırılmış olup dördüncü baskı zamanına kadar neredeyse tüm ilgili eserler incelenmiş ve bu kısım daha da zenginleştirilmiş olup yine kişisel görüşümüz de ifade edilmiştir. Kitabımın ikinci baskısı ile birlikte IV. Bölüme 7. Başlıkla kendisine yer bulan “Yargılama Sırasında Yapılan Hatalar Ve Usul Uyarıları” kısmına, Yargıtay 8. Hukuk Dairesi içtihatları ile daha da sistematik bir görünüm kazandırılmıştır.

https://www.seckin.com.tr/kitap/855924876

ATIF ALDIĞI KİTAPLAR :

BÜBERCİ ÇİFÇİ, Afet Gülen; İÇÖZ DEMİREL, Derya, Anonim ve Limited Şirketlerde Pay, Kar Payı ve Yedek Akçelerin Edinilmiş Mallara Katılma Rejimi Kapsamında Tasfiyesi, Güncellenmiş 3. Baskı, Ankara, 2022.

YAZICI, Çiğdem, Medenî Usûl Hukukunda Karşı Dava, İstanbul, 2021.

DEMİR, Zeynep Rana, Artık Değerin Hesaplanmasında Edinilmiş Mallara Eklenecek Değerler, İstanbul, 2021.

ERSÖZ, Oğuz, Türk Hukukunda Zina Sebebiyle Boşanma, İstanbul, 2018.

ATIF ALDIĞI MAKALELER :

DOĞAN, Gökcen, Mal Rejimi Sözleşmelerinde Sözleşme Serbestisi ve Sınırları, Türk-Alman Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, C: 4, S: 1, Y: 2022, s. 243-272.

DEMİR GÖKYAYLA; ODENDAHL, Hanswerner, Die Neuregelung der Registrierung ausländischer Entscheidungenin Ehesachen in der Türkei, StAZ Das Standesamt, Jahrgang: 72, Nr.: 10, Oktober 2019, s. 289-320.

GENÇ ARIDEMİR, Arzu, Eklenecek Değerler (TMK m. 229) Hakkındaki Yargıtay Kararlarının Değerlendirilmesi, Türk Hukukçu Kadınlar Derneğinin 50. Kuruluş Yıldönümü Sempozyum Kitabı - Aile Hukukunda Güncel Sorunlar, İstanbul, 2019, s. 115-128.

ŞAHAN, Gökhan, Edinilmiş Mallara Katılma Rejiminde Edinilmiş Mallar, Erciyes Üniversitesi Hukuk Fakültesi Sempozyum Dergisi, C: I, S: 1, Y: 2019, s. 27-56.

ÖZDEMİR, Hayrunnisa, Türkiye'de Edinilmiş Mallara Katılma Rejiminde Değer Artış Payı Alacağı, Erciyes Üniversitesi Hukuk Fakültesi Sempozyum Dergisi, C: I, S: 1, Y: 2019, 73-110.

ÖZDOĞAN, Ayça, Yasal Mal Rejiminin Tasfiyesinde Yargıtay Uygulamaları, Erciyes Üniversitesi Hukuk Fakültesi Sempozyum Dergisi, C: I, S: 1, Y: 2019, s. 163-192.

AKINCI, Şahin, Edinilmiş Mallara Katılma Rejiminde Artık Değerin Hesabında Karşılaşılan Bazı Sorunlar ve Çözüm Önerileri, Erciyes Üniversitesi Hukuk Fakültesi Sempozyum Dergisi, C: I, S: 1, Y: 2019, s. 193-210.

KARAKİMSELİ SEZGİN, Ayşe, Medenî Kanun Hükümleri Çerçevesinde Edinilmiş Mallara Katılma ve Mal Ortaklığı Rejimlerinin Alacaklılar Açısından Karşılaştırılması, Erciyes Üniversitesi Hukuk Fakültesi Sempozyum Dergisi, C: I, S: 1, Y: 2019, s. 327-350.

ZEYTİN, Zafer, Edinilmiş Mallara Katılma Rejiminde Sürüm, Gelir ve Hakkaniyet Değerleri İle Yargıtay Uygulaması, Erciyes Üniversitesi Hukuk Fakültesi Sempozyum Dergisi, C: I, S: 1, Y: 2019, s. 359-389.

OKUR, Sinan, Edinilmiş Mallara Katılma Rejiminde Kişisel Mallar İle Edinilmiş Mallar Arasında Denkleştirme (TMK m. 230), Erciyes Üniversitesi Hukuk Fakültesi Sempozyum Dergisi, C: I, S: 1, Y: 2019, s. 563-608.

GENÇ ARIDEMİR, Arzu, Eşlerden Birinin Üçüncü Kişiyle Yaptığı Muvazaalı İşlemlerin Edinilmiş Mallara Katılma Rejimine İlişkin TMK Md. 229 Hükmü Çerçevesinde Değerlendirilmesi, İstanbul Hukuk Mecmuası, C: 76, S: 2, Y: 2019, s. 443-480.