Karamercan Hukuk

Katkı - Değer Artış Payı & Katılma Alacağı Davaları 3. Baskı

Öncelikle kitabıma ilgi gösteren tüm okuyucularıma teşekkür ederim.

Kitabın uygulayıcılar baz alınarak hazırlanmasından dolayı, uygulaması olmayan seçimlik mal rejimlerinden paylaşmalı mal ayrılığı ve mal ortaklığı rejimi inceleme konusu yapılmamıştır. Kitabımın ikinci baskısına ek olarak üçüncü baskısında, arada geçen zamandaki Yargıtay 8. Hukuk Dairesi'nin görüş değişiklikleri, kitapta işlenmiş ve irdelenmiştir. Her baskıda olduğu gibi özellikle Yargıtay 8. Hukuk Dairesi'nin en güncel içtihatları ve edinilmiş mallara katılma rejiminin tasfiyesine ilişkin olan konularda diğer Yargıtay Hukuk Daireleri tarafından verilmiş en güncel içtihatlar da titizlikle tek tek incelenmiş ve okuyucuya en iyi şekilde sunulmaya çalışılmıştır. Ayrıca, edinilmiş mallara katılma rejimine ilişkin Yargıtay Hukuk Genel Kurulu tarafından verilmiş en güncel kararlar da kitapta yer almıştır. İkinci baskıda belirtilen önemli dosyaların akıbetleri araştırılmış ve bu dosyalara ilişkin verilmiş yerel mahkeme kararları ve bu kararların temyiz incelemesi sonucunda verilmiş olan Yargıtay 8. Hukuk Dairesi Kararları da kitapta yer almıştır. Üçüncü baskıda, önemli görülen konulara ilişkin Yargıtay 8. Hukuk Dairesi denetiminden geçmiş yerel mahkeme kararları da okuyucuya sunulmuştur. Kitabımın, benzerlerinden ayrılmasına sebep olan özelliklerinden, içtihat yorumlarının sayısı fazlalaştırılmış olup okuyucuya bu anlamda konunun sorgulatılması amaçlanmıştır. 

Konu ile ilgilenen okuyucuların da kafalarındaki soru işaretlerini azaltmak adına, doktrinsel olarak bazı konularda ayrıntılara girilmiştir. Kanımca, kitabımın belki de en farklı yönünü oluşturan ve dolayısıyla detaylı incelenmiş ve uygulamada sorunlara yol açan kısmı olan edinilmiş mallara katılma rejiminin tasfiyesinde, şirketin veya şirketlerin dava konusu olması durumu, bu konunun çözümlenmesinde Medeni Hukuk alanı yeterli gelmediği düşünüldüğünden Ticaret Hukuku (ve yeri geldikçe Vergi Hukuku) ile birlikte İşletme Bölümü'nün konusuna giren "Şirket Değerlemesi" alanı da bu çözümlemede yer aldırılarak görüşümüz de ifade edilmiştir. Kitabımın ikinci baskısında IV. Bölüme 7. Başlıkla kendisine yer bulan "Yargılama Sırasında Yapılan Hatalar Ve Usul Uyarıları" kısmına, Yargıtay 8. Hukuk Dairesi içtihatları ile daha da sistematik bir görünüm kazandırılmıştır.

http://seckin.com.tr/kitap/256286981

ATIF ALDIĞI KİTAPLAR :

CÖMERT AKBAY, Büşra, Türk Aile ve Miras Hukukunda Ayni İkame, İstanbul, 2023.

ODMAN BOZTOSUN, N. Ayşe; KAYA, Oğuzhan, Hukukta Bilimsel Araştırma Nasıl Yapılır?, Güncellenmiş 2. Baskı, Ankara, 2022.

ŞENGÜL, Tolga, Edinilmiş Mallara Katılma Rejiminde Üçüncü Kişilere Yapılan Devirler ve Sonuçları, Güncellenmiş 2. Baskı, Ankara, 2022.

YARDIMCI ÇINAR, Yelda, Edinilmiş Mallara Katılma Rejiminde Terekenin Tasfiyesi ve Sağ Kalan Eşin Talepleri, Ankara, 2022.

SAKARYA GÜNEŞ, Nermin, Edinilmiş Mallara Katılma Rejiminde Katılma Alacağı, Ankara, 2022.

KAYA, Ayşegül, Mal Ortaklığı Rejiminin Sona Ermesi ve Tasfiyesi, Ankara, 2021.

CİVELEK ACAR, Esra, Yasal Mal Rejiminin Tasfiyesinde Sermaye Ortaklıkları Payı, İstanbul, 2018.

ÇAKIR, Aytuğ Ceyhun, Sağ Kalan Eşin Mirasçılığı, İstanbul, 2018.

ALDEMİR, İpek Betül, Edinilmiş Mallara Katılma Rejiminde Taraf İradelerinin Etkisi, İstanbul, 2018.

ŞIPKA, Şükran; ÖZDOĞAN, Ayça, Yargı Kararları Işığında Soru ve Cevaplarla Eşler Arasındaki Malvarlığı Davaları, 2. Baskı, İstanbul, 2017.

ZEYTİN, Zafer, Edinilmiş Mallara Katılma Rejimi ve Tasfiyesi, Güncellenmiş ve Genişletilmiş 3. Baskı, Ankara, 2017.

İÇÖZ DEMİREL, Derya; BÜBERCİ, Afet Gülen, Boşanma Davaları, Cilt 2, Ankara, 2017.

KARAKİMSELİ, Ayşe, Eşler Arasındaki Yasal Mal Rejimine Karşı Alacaklıları Koruyucu Düzenlemeler, Ankara, 2017.

ACAR, Faruk, Aile Hukukumuzda Aile Konutu - Mal Rejimleri - Eşin Yasal Miras Payı, Genişletilmiş ve Güncellenmiş 5. Baskı, Ankara, 2016.

DURAL, Mustafa; ÖĞÜZ, Tufan; GÜMÜŞ, Mustafa ALPER, Türk Özel Hukuku Cilt III - Aile Hukuku, İstanbul, 2016.

MORTAŞ, Süleyman, Yargısal Anlayışlar Işığında Eşler Arasında Mal Rejimleri, Ankara, 2015.

ATIF ALDIĞI MAKALELER :

ŞAHAN, Gökhan, Edinilmiş Mallara Katılma Rejiminde Denkleştirme (TMK. md. 230), Erciyes Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, C: XIII, S: 1, Y: 2018, s. 71-99.

POLATER, Salih, İsviçre Medeni Kanunu İle Karşılaştırmalı Olarak Türk Hukukunda Emeklilikten Doğan Hakların Paylaştırılması, İnönü Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, C: 8, S: 2, Y: 2017, s. 453-478.

ATLAN, Hülya; YAVUZ, Elif, Bir Yargıtay Kararı Işığında; İmara Aykırı (Kaçak) Yapının Mal Rejiminin Tasfiyesinde Katılma Alacağına Konu Olması Sorunu, Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, C: 19, Özel Sayı (Prof. Dr. Şeref ERTAŞ'a Armağan), Y: 2017, s. 513-533.

ŞIPKA, Şükran; ÇELİKEL, Ali Yaşar, Boşanma Davası Devam Ederken Taraflardan Birinin Ölmesinin Maddi Hukuk Bakımından Sonuçları, Kadir Has Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, C: 5, S: 1 (Prof. Dr. Musfata DURAL Anısına), Y: 2017, s. 177-188.

ÇELEBİ, Ali Ergin, Şirketlerde Ortaklık Payı Kazanılmasının Edinilmiş Mallara Katılma Rejiminde Eşlerin Malvarlığına Etkisi, Türkiye Barolar Birliği Dergisi, S: 133, Y: 2017, s. 423-448.

GENÇ, Ali Ahmet, Değer Artış Payı Alacağının Hesaplanması, Kocaeli Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, S: 15, Ocak 2017, s. 87-105.

AKINCI, Şahin, Edinilmiş Mallara Katılma Rejiminin Tasfiyesinde Karşılaşılan Bazı Meseleler ve Çözüm Önerileri, Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Hukuk Araştırmaları Dergisi, C: 22, S: 3 (Prof. Dr. Cevdet YAVUZ'a Armağan), Y: 2016, s. 165-190.

KÖROĞLU, Emre, Edinilmiş Mallara Katılma Rejimini Sona Erdiren Sebepler ve Bu Mal Rejiminin Sona Erme Anı (TMK m. 225), Erciyes Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, C: XI, S: 1, Y: 2016, s. 229-251.

BADUR, Emel, Zina veya Hayata Kast Nedeniyle Boşanma Halinde Kusurlu Eşin Artık Değerdeki Payı, Çankaya Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, C: 1, S: 2 (Prof. Dr. Turgut ÖNEN’e Armağan), Y: 2016, s. 39-63.

GÖKÇE, Ziya, Edinilmiş Mallara Katılma, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, C: 65, S: 4, Y: 2016, s. 3457-3492.

KOÇ, Nevzat, Eşler Arasındaki Yasal Mal Rejiminin Tasfiyesinde Kişisel Malların Gelirleri (TMK. m. 219/II,b.4), İstanbul Medipol Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, C: II, S: 2, Y: 2015, s. 157-181.

ŞIPKA, Şükran, "HAKKANİYET ORANI” Zina veya Hayata Kast Nedeniyle Boşanmanın, Edinilmiş Mallara Katılma Rejiminden Doğan Katılma Alacağına Etkisi (TMK. m. 236/f. 2), Prof. Dr. Hasan ERMAN’a Armağan, İstanbul, 2015, s. 851-860.

ACAR, Faruk, Türk Hukukunda Yasal Mal Rejimleri, Milletlerarası Hukuk ve Milletlerarası Özel Hukuk Bülteni, Y: 35, S: 1, Y: 2015, s. 143-156.

TOPALOĞLU, Ali, Terditli Davalar Açısından HMK'nın Görev Hükümlerinin Değerlendirilmesi, İzmir Barosu Dergisi, S: 1, Y: 2014, s. 64-100.